Glimpses of reality

Doen we de goede dingen? Deel 1.

Stel je voor dat we in onze organisaties die glimpses of reality zouden zien? Flarden van inzicht die ons laten beseffen wat er daadwerkelijk aan de hand is in de veranderingen en vraagstukken die we met elkaar aanpakken?

Lees verder »

EVPZJNAIFZ

Doen we de goede dingen? Deel 2.

Hoe krijgen we grip op die glimpses of reality? Wat kan Hollywood ons daar in leren? Ontdek meer over EVPZJNAIFZ: een veranderproces zoals je normaal alleen in films ziet.

Lees verder »

Verkeerd verbonden

Doen we de goede dingen? Deel 3.

Als we de goede dingen willen doen, vraagt dat het uiterste van de manier hoe we met elkaar in gesprek zijn. Er liggen twee kapers op de kust die dat gesprek proberen te frustreren.

Lees verder »

De sprong

Doen we de goede dingen? Deel 4.

A leap of faith, een sprong naar het goede. In dit vierde en laatste deel staat die sprong centraal. Omdat je het antwoord op de vraag of we écht de goede dingen doen alleen vindt als je springt.

Lees verder »

De verander parade

Waarom veranderen we (niet)? Deel 1.

De enige constante is verandering, wordt vaak gezegd. Een waarheid als een koe. Waarom we veranderen is op het eerste gezicht heel simpel: we veranderen omdat verandering onherroepelijk is.

Lees verder »

De dode hoek

Waarom veranderen we (niet)? Deel 2.

Verandering is misschien onherroepelijk, in organisaties is verandering allerminst vanzelfsprekend. Het lijkt alsof we onszelf twee mythes blijven vertellen waar we inmiddels te veel in geloven.

Lees verder »

Houston, we have a problem

Waarom veranderen we (niet)? Deel 3.

We moeten verandering aan den lijve ervaren, willen we onszelf, onze mindset, ons gedrag, onze keuzes daar op aanpassen. Maar hoe kunnen we de kracht van ervaring meer inzetten in organisatieverandering?

Lees verder »

Onontkoombaar onverklaarbaar

Waarom veranderen we (niet)? Deel 4.

Als we de kracht van ervaring willen inzetten en gebruiken in organisatieverandering, kunnen we hooguit streven naar. Maar waar streven we dan precies naar?

Lees verder »

Schijn bedriegt

Waarom veranderen we (niet)? Deel 5.

De vijfde en laatste aflevering uit de serie ‘Waarom veranderen we (niet)?’ gaat over de collectieve uitdaging om duurzaam te veranderen. Onthoud daarbij vooral goed: schijn bedriegt.

Lees verder »

Reali-tijd

Nemen we voldoende tijd voor verandering? Deel 1.

We willen graag veranderen en vernieuwen – temidden van een hele drukke waan van de dag. Kunnen we tijd niet op een andere manier bekijken en gebruiken?

Lees verder »

Nu, dus in de eeuwigheid

Nemen we voldoende tijd voor verandering? Deel 2.

Verandering en vernieuwing raakt in onze organisaties vaak verstrikt in een web van tijd waar concrete en meetbare acties de enige zaken zijn die blijven plakken, terwijl er zoveel meer mogelijk is.

Lees verder »

Ze smelten de klokken!

Nemen we voldoende tijd voor verandering? Deel 3.

Als we succesvol willen veranderen, vraagt het dat we op verschillende velden tegelijkertijd schaken. Een stuk of zes.

Lees verder »

Veranderbewustzijn

Nemen we voldoende tijd voor verandering? Deel 4.

We moeten onze denkkaders over organisatieverandering oprekken. En niet een beetje. Met twee handen beetpakken en flink laten uitdijen dat veranderuniversum.

Lees verder »

Buttons en bubbles

Vinden we elkaar nog, of is de kloof te groot? Deel 1.

Gezamenlijkheid creëren door het benadrukken van verschil is verrassend gemakkelijk. Maar om elkaar echt te vinden is meer nodig. “You probably shouldn’t read this…”.

Lees verder »

The place to be, or not (to be).

Vinden we elkaar nog, of is de kloof te groot? Deel 2.

In deze tweede aflevering ontdekken we meer over de reis die verandering is. Onder andere door te ontdekken wat gebeurt er als je miljoenen mensen tegelijkertijd de mogelijkheid geeft om samen iets moois te creëren.

Lees verder »

Het gezicht van verbinding

Vinden we elkaar nog, of is de kloof te groot? Deel 3.

We vinden elkaar wel, maar de kloof blijft bestaan. Dat lijkt de voorlopige conclusie na twee afleveringen in deze serie. Daar kan ik geen vrede mee hebben. Dus zocht ik verder. En besefte dat we een te benauwde opvatting van verbinding hebben.

Lees verder »

Andersheid

Vinden we elkaar nog, of is de kloof te groot? Deel 4.

Verbinding is een randvoorwaarde om verandering in beweging te krijgen en het resultaat te verduurzamen. Maar hoe geven we verbinding de plek die het verdient in organisatieverandering, en hoe ziet dat er dan uit?

Lees verder »

Een verstoord evenwicht

Zijn we klaar voor nieuwe verandervragen?

Voor De Veranderfilosoof was er nog één vraag te beantwoorden dit jaar: zijn we klaar voor nieuwe verandervragen? Een longread over bedreigingen die organisaties teisteren, een verhaal over een eeuwenlang touwtrekken tussen traditie en innovatie, en bovenal, een verhaal over creativiteit.

Lees verder »
Niets missen van De Veranderfilosoof?