Een elektrische gitaar. Elke noot die aan wordt geslagen leeft nog een paar seconden langer door de echo die ze meekrijgt. Zo nu en dan hoor je de cymbals van de drum, waarvan de klanken aanzwellen en weer uitdoven. Als een windvlaag die op gezette tijden komt en weer gaat. Na vier en een halve minuut vergezeld de bas met haar donkere tonen de beide instrumenten. Tergend langzaam bouwt de spanning zich op. Alsof er iets onheilspellends staat te gebeuren. Doodse stilte op zes-minuut-vijfenveertig. Adem in. Adem uit. En dan barst het los. De parade. Zoek dekking!
KA-TA-SHI-HA-YA, E-KA-SE-NI-KU-RI-NI, TA-ME-RU-SA-KE, TE-E-HI, A-SHI-E-HI, WA-RE-SHI-KO-NI-KE-RI.
Een nacht vol chaos.
KA-TA-SHI-HA-YA, E-KA-SE-NI-KU-RI-NI, TA-ME-RU-SA-KE, TE-E-HI, A-SHI-E-HI, WA-RE-SHI-KO-NI-KE-RI.
Honderd demonen.
カタシハヤ, エカセニクリニ, タメルサケ, テエヒ, アシエヒ, ワレシコニケリ.
Volgens een oeroude Japanse encyclopedie is bovenstaande spreuk de enige manier om je te beschermen tijdens de Hyakki Yakō1. Een Night Parade Of One Hundred Demons2. Een verhaal uit de Japanse folklore waar een parade van honderd demonen en monsters van verschillende pluimage door de straten gaan om chaos aan te richten. Wee je gebeente om je tijdens deze nachten op straat te begeven. De yokai, oni en andere wezens zullen je niet sparen in hun optocht. Doorkruis je hun processie dan wacht de dood op je. Het is veiliger thuis. In een hoekje, je ogen gesloten. Telkens diezelfde woorden herhalend om jezelf te beschermen…
KA-TA-SHI-HA-YA, E-KA-SE-NI-KU-RI-NI, TA-ME-RU-SA-KE, TE-E-HI, A-SHI-E-HI, WA-RE-SHI-KO-NI-KE-RI.
カタシハヤ, エカセニクリニ, タメルサケ, テエヒ, アシエヒ, ワレシコニケリ.
*
We vliegen van Japan naar Amersfoort. Daar woont Joke Rijneveen. Kunstenares3. Bij haar geen yokai, oni of andere Japanse demonen. In haar optochten lopen clownesk aangeklede figuren, een fanfare, een gedistingeerd geklede saxofonist, een beer, wat varkentjes, een paard met een mensenkop en een mens met een drakenkop mee. Vaak vergezeld door meneer de Goede, meneer de Beste en de vader van Joke. Kleurrijke, vrolijke schilderijen. Zo op het eerste gezicht.
Wie langer kijkt, ziet meer. Een man, naakt, hangend aan de galg. Een levenloos lichaam, ook naakt, in de bek van een reiger. Zij die nog leven komen er niet altijd veel beter van af. Rijneveen: “Het zijn optochten ja, maar het zijn allemaal mensen die maar een beetje doelloos en blind door het leven gaan, dus allemaal ongelukken en ellende meemaken.”4 Dit keer geen spreuk om je te beschermen tegen het noodlot dat zo onherroepelijk is. Oké, misschien eindigen we niet hangend in de bek van een reiger die vele malen groter is dan wij. Maar de boodschap van Rijneveen is in haar surrealistische, absurdistische verpakking toch heel realistisch en pijnlijk duidelijk: we strompelen ons een weg door het leven, of je wilt of niet.
*
Wat hebben angstaanjagende Japanse mythes van honderden jaren terug en sprookjesachtige schilderijen vol kommer en kwel te maken met de organisatieverandering waar jij nu middenin zit? Hoe vinden we via Earthless’ A Night Parade of One Hundred Demons en Rijneveens Quo Vadis5 een weg naar de uitdagingen die je hebt om mensen in jouw organisatie mee te laten doen in de gewenste verandering?
Voor het begin van het antwoord reizen we nog één keer naar een andere plek. Van Japan via Amersfoort naar Boston, Amerika. Waar taalkundige, experimenteel psycholoog en schrijver Steven Pinker woont en werkt. Deze wetenschapper6 heeft mij jaren geleden kennis laten maken met het concept van entropie. Entropie was Pinkers antwoord op de vraag welke wetenschappelijke term of begrip breder bekend moest worden7. En entropie is, wat mij betreft, misschien wel een antwoord op de vraag waarom we veranderen.
entropie, a.k.a. shit happens
De enige constante is verandering, wordt vaak gezegd. Een waarheid als een koe. Waarom we veranderen – de kernvraag van deze tweede serie van De Veranderfilosoof – is op het eerste gezicht heel simpel: we veranderen omdat verandering onherroepelijk is. Niet alleen in je organisatie, ook in de samenleving. In ieder willekeurig ander land, op welke plek dan ook op aarde. In het zonnestelsel, ja, verandering is feitelijk onherroepelijk en onontkoombaar in het hele universum.
Het universum, ons incluis, is niet uit op stilstand. Het is uit op verandering, het liefst van de chaotische soort. Die soort van honderd demonen en andere ellende. Dat is geen pessimistisch wereldbeeld of een verlies van vertrouwen in de mensheid. Het is hoe entropie werkt. Entropie gaat over ‘de mate van wanorde’8. Volgens Steven Pinker komt entropie terug in uitspraken als “shit happens” en “wat fout kan gaan, gaat fout”. Hoe fundamenteel de werking van entropie is, blijkt wel als hij het projecteert op een – helaas – ontegenzeggelijk onderdeel van het menselijke leven: armoede. Pinker: “In een wereld die wordt geregeerd door entropie en evolutie, is het (armoede, red.) de standaardtoestand van de mensheid. Materie verandert zichzelf niet zomaar in onderdak of kleding, en levende wezens doen er alles aan om niet ons voedsel te worden.”9
Met andere woorden: als we niets doen, is de kans dus groot dat alles behalve rijkdom, succes of inspiratie ons ten deel valt. Als we niets doen, kunnen we er vooral zeker van zijn dat we een leven leiden vol chaos en wanorde – niet veel anders dan de Hyakki Yakō of één van Rijneveens optochten. Niet omdat de natuur ‘bewust’ uit is op wanorde, vooral omdat er veel meer manieren zijn om wanordelijk te zijn dan ordelijk10. Het is de reden waarom je koptelefoon snoertje altijd in de knoop ligt als je ‘m even weg hebt gelegd: er zijn meer manieren om in de knoop te zijn als snoertje dan die ene toestand waar het netjes en ordelijk opgeborgen ligt11.
We veranderen dus sowieso, de vraag is welke kant we op veranderen. Naar die ene gewenste toestand, of in de richting van hoe we het nou net niet hadden voorzien. Dat heeft vooral te maken met hoeveel energie je er in steekt.
Organisatieverandering versus De tweede wet van de thermodynamica
”De tweede wet van de thermodynamica stelt dat in een geïsoleerd systeem (een systeem dat geen energie opneemt), de entropie nooit afneemt,” aldus Pinker12. Ik zal met een paar praktische voorbeelden verduidelijken hoe dat zich in ons dagelijks leven manifesteert. Als je besluit geen eten tot je te nemen, vermindert langzamerhand je hersenfunctie, stopt je immuunsysteem en zul je waarschijnlijkheid je laatste adem uitblazen (die overigens heel erg stinkt), als gevolg van een onbenullige ziekte. Als je in het zwembad gaat liggen en geen energie steekt in het zwemmen, zink je naar de bodem en verdrink je. Als je morgen besluit nooit meer je tanden te poetsen, vallen ze vanzelf wel een keer uit je mond. Genoeg plastische voorbeelden, denk ik zo…
De moraal van het verhaal? Wanneer je zelf geen energie toevoegt om entropie te lijf te gaan zal die entropie (en daarmee de wanorde en chaos) alleen maar toenemen. Oftewel: “De entropie of het kwaad is de standaardsituatie, de toestand waarnaar systemen terugkeren als er niets in het werk wordt gesteld om die terugkeer te voorkomen.”13 Dit is mijns inziens een waanzinnig interessante les waar het gaat om organisatieverandering. Want de voorbeelden van organisatieverandering waar men dacht dat verandering wel vanzelf de goede kant op gaat, zie je vast om je heen als je goed kijkt of graaft in je geheugen.
Neem het voorbeeld over het belang van al die volgende stappen na de eerste stap: “De uitdaging van mij en mijn team is niet de urgentie (er zijn vuistdikke rapporten waarom deze verandering urgent is) maar de vasthoudendheid van de verandering uit te dragen. Onze directie hebben we na die eerste visie-dag om de verandering af te trappen niet meer gezien.” Als je hier geen energie in steekt, weet je zeker dat de mooie woorden tijdens de visie-dag in schoonheid sterven en er niets terecht komt van die inspirerende visie.
Of neem het voorbeeld van het blijven oefenen met nieuw gedrag en hoe je daarin soms tegen wordt gewerkt door oud gedrag: ”Het vertrouwen wat ik geef aan mijn teams komt niet overeen met de controle en overregulering die in onze organisatie zo dominant is. Ik word er regelmatig op aangesproken dat ik teveel ruimte geef en me niet conformeer aan de afspraken. Terwijl de wens van de organisatie is om meer verantwoordelijkheden aan professionals in teams te geven.” Als je hier geen energie in steekt, weet je zeker dat entropie je de kant op stuurt van controle en overregulering.
Veranderen in de richting die je organisatie beter maakt, vraagt continu aandacht, tijd, energie, zweet en soms wat tranen. Als we geen energie steken in de verandering die we willen, zal entropie altijd toenemen. Vaak noemen we dat in organisaties dan weerstand, ‘een gebrek aan verandervermogen’, verzuchten we ‘dat ze niet mee willen’ of verzoenen we ons met de organisatiepsychologie van de koude grond dat we behoren aan die ’75% van organisatieverandering die altijd mislukt’ (wat nooit wetenschappelijk bewezen is14).Terwijl we het dus al die tijd zelf waren, die hoopten dat ‘ze’ het wel begrepen en uit zichzelf gingen veranderen in die richting die ‘we’ voor ogen hadden.
Helaas. De kans dat het anders loopt is zoveel groter dan dat het precies zo loopt als dat je wil.
Af en toe vind je in deze verhalen de mogelijkheid om af te dwalen. Peter Pannekoek leerde ons in zijn oudejaarsconference van 2021 dat afdwalen belangrijk anders is dan verdwalen. Afdwalen, een zijpaadje nemen. Om daarna hier weer terug te keren. Het geeft je de kans om in een onderdeel van het verhaal te duiken, wat verder te verdiepen en nog meer te ontdekken.
Zoals de korte, maar krachtige uitleg van Diederik Jekel over waarom het snoertje toch altijd in de knoop ligt. Oftewel, entropie in een notendop aan tafel van De Wereld Draait Door: bekijk het hier
Einde?
Zijn we na één publicatie in de serie dan klaar? Het lijkt toch zo klaar als een klontje. Verandering is onherroepelijk en als we er geen energie in steken, veranderen we nog steeds – maar dan ontmoeten we vooral weerstand, cynisme, angst voor verandering en allerlei variaties op ‘hoe we het nou net niet willen hebben’.
In diezelfde energie die we er in steken, zit echter ook een andere kracht. Een vermogen om de status quo te verdedigen, om dingen bovenal voorspelbaar te houden, om te zorgen voor behoud van dingen zoals ze gaan ‘omdat we dat hier altijd zo hebben gedaan’. De zoektocht naar een antwoord op waarom we wel veranderen is niet compleet zonder een antwoord op waarom we niet veranderen. Tijd om energie te steken in die vraag…
[lees verder: ‘De dode hoek’]
- https://yamatomagazine.home.blog/2019/07/07/the-hyakki-yagyo-how-to-survive-the-night-of-one-hundred-demons/
- https://www.youtube.com/watch?v=w1H38qRUBXk
- https://www.jokerijneveen.nl/schilderijen/
- https://nos.nl/regio/utrecht/artikel/227657-de-schilderijen-van-joke-rijneveen-lijken-vrolijk-totdat-je-beter-kijkt
- https://www.jokerijneveen.nl/wp-content/uploads/2016/12/Quo-Vadis.jpg
- https://stevenpinker.com/biocv
- https://www.edge.org/response-detail/27023
- Pinker, S. (2020). Verlichting nu: een pleidooi voor rede, wetenschap, humanisme en vooruitgang. Atlas Contact, Amsterdam.
- https://npokennis.nl/longread/7995/wat-is-entropie
- Pinker, S. (2020). Verlichting nu: een pleidooi voor rede, wetenschap, humanisme en vooruitgang. Atlas Contact, Amsterdam.
- Wolfs, D. (2015). Magic makers: de kracht van samen veranderen. Boom Uitgevers, Amsterdam.
- https://www.edge.org/response-detail/27023
- Csikszentmihalyi, De weg naar Flow, Boom, 1999
- Ten Have et. al (2016). Reconsidering Change Management: Applying Evidence-Based Insights in Change Management Practice. Routlegde, London.